ciag arytmetyczny i geometryczny
olcik: 1.W ciagu arytmetycznym (a
n) dane sa: a
4=7 i a
7=16. Wyraz a
1 jest rowny:
A. −3
B. 1
C. 3
D. −2
2.W ciagu arytmetycznym (a
n) dane sa:a
3=−10 i a
5=−18. Roznica w ciagu jest rowna:
A. −4
B. −13
C. 5
D. 2
3.W ciagu geometrycznym (a
n) dane sa: a
3=−12 i a
6=−96. Wyraz a
1 jest rowny:
A. −3
B. −1
C. 3
D. 2
4..W ciagu geometrycznym (a
n) dane sa: a
3=8 i a
6=64. Iloraz tego ciagu jest rowny:
A. −3
B. 4
C. 2
D. −2
5. Liczby
√4, 2x, 3x+1 sa kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego, gdy:
A. x=3
B. x=−3
C. x=2
D. x=4
Prosze bardzo o pomoc jutro mam egzaminy
29 cze 11:39
Mateusz:
1 i 2 patzr tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/150978.html masz wyprowadzony wzor na r gdy mamy dwa dowolne wyrazy a
1 wyznaczasz
juz potem łatwo
3) skorzystaj z faktu ze a
n= a
n−1*q = a
1*q
n−1
4) podobnie jak w 3)
| | an−1+an+1 | |
5) skorzystaj z faktu: ∧ an= |
| |
| | 2 | |
n≥2
29 cze 11:47
Mateusz: miało byc "patrz" oczywiscie
29 cze 11:47
olcik: ja tego dzialu wgl nie rozumiem
29 cze 11:50
Mateusz:
No to jak chcesz zdać egzamin

hę? Pamięciowo chcesz to ogarnąć

spróbuj zrozumieć po lewej
masz menu zakładka ciągi liczbowe i masz tam ciąg arytmetyczny i geometryczny zapoznaj sie
przynajmniej z teorią i spróbuj zrobic zobaczysz ze to trudne wcale nie jest
29 cze 11:54
olcik: patrze na to juz z godz i n9ie potrafie tego zrozumiec naprawde a jutro naprawde wazny egzamin
mam
29 cze 12:15
picia:
wszystkie zadania masz z definicji lub z wlasnosci ciagow.
29 cze 13:21
Gustlik: ad 1)
a
4=7 i a
7=16
a
7−a
4=3r (bo 7−4=3)
16−7=3r
9=3r /:3
r=3
a
1=a
4−3r (cofamy się z a
4 do a
1 więc o 3 wyrazy, czyli o 3 r)
a
1=7−3*3
a
1=7−9
a
1=−2
ad 2) podobnie, tylko kończysz na obliczeniu r, nie liczysz a
1.
ad 3) a
3=−12 i a
6=−96
8=q
3
q=2
| | a3 | |
a1= |
| bo cofamy się o 2 wyrazy |
| | q2 | |
a
1=−6
ad 4) podobnie tylko kończysz na obliczeniu q.
| | a+c | |
ad 5. Skorzystaj ze wzoru b= |
| |
| | 2 | |
2, 2x, 3x+1
| | 2+3x+1 | |
2x= |
| i rozwiąż to równanie. |
| | 2 | |
29 cze 19:05