Całki podwójne
Kamil: Mam do policzenia taka calke podwojna
y=|x|,y=1,y=2
∫∫x2*y dxdy
Możecie mi tylko napisać jak byście ograniczyli x oraz y ?
29 cze 10:08
29 cze 10:16
Kamil: a nie mozna policzyc tego w taki sposób że dla y ograniczamy stalymi a dla x funkcją y ?
29 cze 10:18
Kamil: i mam jeszcze pytanie czy jezeli liczymy calke podwójną to w wyniku zawsze musimy otrzymac
liczbę(niezależną) ?
29 cze 10:20
Krzysiek: co do pierwszego pytania, to przecież całkę podwójną którą napisałem to odpowiedź na Twoje
pytanie...
co do drugiego pytania, jeżeli liczymy pole to tak, musimy otrzymać konkretną wartość
i tą całkę którą wyżej napisałem :
∫12 dy ∫−yy x2 y dx rozumiem jako:
∫12 (∫−yy x2 y dx )dy
29 cze 10:22