@Basia:
ponieważ cięciwy mają przechodzić przez punkt (1,0) będą to proste o równaniach
y = ax+b
0 = a+b
b = −a
y = ax − a
układ równań
y= ax−a
y = x
2+4x+3
musi mieć dwa różne rozwiązania
x
2 + 4x +3 = ax−a
x
2 + (4−a)x + 3+a = 0
Δ = (4−a)
2 − 4*1*(3+a) = 16 − 8a + a
2 −12 − 4a = a
2 −12a + 4
a
2 − 12a +4 >0
Δ
1 = 144 − 16 = 128 = 64*2
√Δ1 = 8
√2
a
1 = (12−8
√2}{2} = 6−4
√2
a
2 = (12+8
√2}{2} = 6+4
√2
a∊(−
∞ ; 6−4
√2)u(6+4
√2;+
∞)
| | −(4−a)−√a2−12a+4 | |
y1 = a* |
| − a |
| | 2 | |
| | −(4−a)+√a2−12a+4 | |
y2 = a* |
| − a |
| | 2 | |
i takie będą współrzędne A i B
| | −2(4−a) | |
xs = |
| = −(4−a) = a+4 |
| | 2 | |
y
s = a*U{−2(4−a}}{2} = a(a+4) = a
2+4a
x
s+y
s = −2
a
2 + 4a + a + 4 = −2
a
2 + 5a + 6 = 0
Δ = 25−24 = 1
oba pierwiastki spełniają warunki zadania
a∊(−
∞ ; 6−4
√2)u(6+4
√2;+
∞)
bo −3,−2< 6−4
√2
czyli a = −3 lub a = −2
podstaw teraz do wzorów na x
1, y
1, x
2, y
2 za a
dostaniesz współrzędne A i B (dwie możliwości)