Pochodne 2 rzedu
Kamil: Może mi ktoś to zadanie rozwiązać od początku do konca?
Dochodze do momentu w ktorym 0 = 4 bezsensu.
y'' − 2y' = 4e2x
28 cze 21:46
Krzysiek: to pokaż w jaki sposób dochodzisz do momentu gdy 0=4
28 cze 21:48
Kamil: masakra przy pisaniu okazalo sie ze zle obliczylem pochodna 2 rzedu sory za klopot
28 cze 21:59
Trivial:
Lambdowo:
λ2 + 2λ = 0
λ(λ + 2) = 0
λ = 0 lub λ = −2.
yj = c1 + c2e−2x
Teraz możesz uzmiennić stałe albo skorzystać z metody przewidywań:
ys = Ae2x.
28 cze 22:02
Kamil: Trivial bo czesc skladnikow zawiera sie w yj wiec zwiekszam poziom wielomianu czyli bede mial
do policzenia A oraz B. A mi wyszlo jakies konkretne natomiast B sie skróciło. Co zrobic zatem
z takim fantem? Po prostu za B wtedy bede mogl sobie przyjac dowolna liczbe ?
28 cze 22:06
Trivial:
O widzę, że błąd popełniłem.

chodziło o λ
(λ−2), czyli λ = 0 lub λ = 2, a zatem
y
j = c
1 + c
2e
2x
Ale y
s = Axe
2x.
28 cze 22:07
Trivial: Nie ma sensu przewidywać (Ax+B)e2x, gdyż Be2x jest w rozwiązaniu jednorodnym, czyli
możesz wstawić dowolne B (np. 0).
28 cze 22:09