od czego zaczac ?
Ala: W czworokacie ABCD o obwodzie 24 dane sa BD=4√3 kat ABC=120, Srodkiem symetrii jest srodek
przkatnej BD, Oblicz Pole
30 kwi 18:43
pazio: ostrzegam, to trochę na czuja, więc mogę porobić głupie błędy
skoro środek symetrii jest w środku BD, to musi być też w środku AC
obstawiam również, że |BD| jest dwusieczną kąta ABC, a więc też kąta ADC
wtedy kąty trójkąta ABC i ADC mają po 60 st.
jeśli wszystko powyżej jest prawdą(ja wnioskuję z rysunku), to pole czworokąta ABCD będzie sumą
2 pól trójkątów równobocznych.
skoro będą to trójkąty równoboczne, to wtedy boki czworokąta będą równej miary i będą równe
4√3
4√3*4≠24.
więc ja nie wiem jak zrobić to zadanie.
1 maj 17:36
Bogdan:

O − środek symetrii.
a + b = 12
|BD| = 4
√3
cos60
o = 0,5
Z twierdzenia kosinusów w trójkącie ABD:
48 = a
2 + b
2 − 2ab*0,5
Z układu równań wyznaczamy a oraz b:
1. b = 12 − a
2. 48 = a
2 + b
2 − ab
Pole P = absin60
o
1 maj 18:54
pazio: a to musi być równoległobok?
1 maj 19:03
Bogdan:
Jakie czworokąty mają środek symetrii?
1 maj 19:05
Tomek: Na pewno każdy równoległobok

pazio |BD| będzie dwusieczną tylko w kwadracie
1 maj 19:13
pazio: no te które obróciwszy o 180 st mają tę samą postać. pytam się raczej czy to mogłoby być coś
mniej... standardowego? mniej charakterystycznego, o.
1 maj 19:14
Tomek: i w rombie
1 maj 19:14
Tomek: niestety nie. a może stety
1 maj 19:16
pazio: a np w deltoidzie? chyba też?
1 maj 19:17
Bogdan:
Romb jest równoległobokiem
1 maj 19:21
pazio: a nie, deltoid chyba nie ma środka symetrii...
1 maj 19:21
Tomek:

a gdzie znajdziesz środek symetrii żeby czerwony punkt wylądował na obwodzie i niebieski też.
tylko zielony. a teraz spróbuj przerzucić czarny.
1 maj 19:23
Bogdan:

To jest deltoid,
pazio − gdzie deltoid ma środek symetrii?
1 maj 19:23
Tomek: masz rację bodzio. moja gafa
1 maj 19:24
Tomek: z tym rombem
1 maj 19:24
Bogdan:
tomek, BD jest dwusieczną nie tylko w kwadracie, także w rombie.
1 maj 19:25
Tomek: racja, bo przekątne przecinają się pod kątem prostym
1 maj 19:27
pazio: luz bogdan, dziękuję
1 maj 19:32
Ala: wczoraj wpadlam na to samo, wyszlo mi 16√3
1 maj 19:41