zadanko
Trivial: Zadanko dla chętnych.
| | 1 | | (2n)! | |
Pokaż, że ∫−∞+∞ |
| dx = |
| π. |
| | (x2+1)n+1 | | 4n(n!)2 | |
28 cze 19:29
Trivial: nikt? :<
28 cze 23:57
.: nikt.
29 cze 00:17
Bartek : Spoko, spoko...ja na razie siedzę po uszy w liczbach zespolonych, ale tylko czekam na całki.
Jak przyjdzie czas na całki, to nie takich rzeczy będę próbował
29 cze 00:18
Godzio:
Funkcja jest parzysta więc musimy obliczyć:
Obliczmy najpierw:
Ponieważ całka jest jednostajnie zbieżna dla a > 0
to możemy różniczkować po parametrze a:
| d | | ∂f | |
| ∫f(x,a)dx = ∫ |
| f(x,a)dx, wtedy po (n + 1) różniczkowaniu: |
| da | | ∂a | |
| | n! * (−1)n | |
L = ∫0∞ |
| |
| | (x2 + a)n + 1 | |
| | π | | 1 * 3 * ... * (2n − 1)! * (−1)n | | 1 | | 1 | |
P = |
| * |
| * |
| * |
| |
| | 2 | | 2n | | an | | √a | |
Dzielimy obustronnie przez (−1)
n * n! oraz podstawiamy a = 1 i otrzymujemy:
| | 1 | | π | | 1 * 3 * ... * (2n − 1) | |
∫0∞ |
| = |
| * |
| |
| | (x2 + 1)n + 1 | | 2 | | n!*2n | |
| | π | | 1 * 2 * ... * (2n) | |
= |
| * |
| } = |
| | 2 | | n! * 2 * 4 * ... * (2n) * 2n | |
| | π | | (2n)! | |
= |
| * |
| |
| | 2 | | (n!)2 * 22n | |
Całka docelowa:
| | 1 | | (2n)! | |
2∫0∞ |
| dx = |
| π |
| | (x2 + 1)n + 1 | | (n!)2 * 4n | |
Dobre zadanie, na dobry początek dnia
29 cze 07:05
Trivial: Brawo
Godziu.

Ja mam inne rozwiązanie.
29 cze 07:45
Trivial: i chyba powinno być 'po n różniczkowaniu'
29 cze 07:48
Godzio:
Rzeczywiście
29 cze 13:43
Godzio:
Zobaczyłem, że jesteś, jestem bardzo ciekaw innego rozwiązania
29 cze 22:41
b.: > Bartek : Spoko, spoko...ja na razie siedzę po uszy w liczbach zespolonych
To całkiem dobrze się składa...
całkujemy funkcję f(x)=(x
2+1)
−n−1 po konturze złożonym z odcnika [−R, R] oraz półokręgu
leżącego w górnej półpłaszczyźnie. Z tw. Cauchy'ego całka ta wynosi 2πi * Res(f; i), z drugiej
strony zaś przechodząc z R do
∞ dostajemy szukaną całkę (całka po półokręgu dąży do 0)
no to liczymy, mamy w tym przypadku
| | 1 | |
Res(f; i) = |
| [ f(x)*(x−i)n+1 ](n)(i) |
| | n! | |
gdzie (n) oznacza n−tą pochodną, zatem
| | 1 | |
Res(f; i) = |
| [ (x+i)−n−1 ](n)(i) = |
| | n! | |
| | 1 | | (2n)! | |
|
| * (−n−1)(−n−2)...(−n−n) (i+i)−2n−1 = |
| / (2i) |
| | n! | | (n!)2 4n | |
co daje wynik
słowa kluczowe dla niezorientowanych: funkcje holomorficzne, tw. Cauchy'ego o residuach
29 cze 22:56
Trivial: Rozwiązałem sposobem
b.
29 cze 23:55
Godzio:
Kosmosy
30 cze 00:05
b.: za jakiś rok taka metoda i Tobie, Godziu, będzie się narzucała
30 cze 00:07
Godzio:
Hehe, mam nadzieję
30 cze 00:16