pochodne
Paulina: Ekstrema lokalne funkcji:
f(x)= x2+y2 − 2x+4y+5
Pochodna z tej funkcji: 2x+2y−2+4. Co dalej?
28 cze 19:08
Basia:
a co to za cudo ?
f'x i f'y czyli pochodne cząstkowe po x jedna i po y druga trzeba policzyć
28 cze 19:10
Basia:
poza tym to jest f(x,y) nie f(x)
28 cze 19:12
Paulina: hmm czyli jak
28 cze 19:14
Paulina: czyli jest tak pochodna z f(X) = 2x −2, pochodna z f(y) jest 2y − 4
28 cze 19:20
Basia:
liczymy pierwszą pochodną po x (y traktujemy jak stałą)
f'x = 2x − 2
liczymy pierwszą pochodną po y (x traktujemy jak stałą)
f'y = 2y +4
teraz trzeba rozwiązać układ równań
2x − 2 = 0
2y +4 = 0
x = 1
y = −2
jedyny punkt stacjonarny P(1;−2)
f"xx = 2
f"xy = 0
f"yx = 0
f"yy = 2
W(x.y) = 2*2−0*0 = 4 >0 dla każdych (x,y) czyli także dla pary (1;−2) ⇒
w punkcie P jest ekstremum
f"xx = 2 >0 dla każdych (x,y) czyli także dla pary (1;−2) ⇒
jest to minimum
28 cze 19:21
Paulina: Dziękuję bardzo za pomoc
28 cze 19:24
Paulina: Możesz mi jeszcze pomóc z tym: ∫x
3 ln2x dx

?
28 cze 19:29
Basia:
przez części
| | 1 | | 1 | |
u(x) = ln(2x) u'(x) = |
| *2 = |
| |
| | 2x | | x | |
| | x4*ln(2x) | | 1 | | x4 | |
J = |
| − ∫ |
| * |
| dx = |
| | 4 | | x | | 4 | |
| 1 | |
| *[ x4*ln(2x) − ∫x3dx ] =....................... |
| 4 | |
postaraj się sama dokończyć
29 cze 19:23