całka wymierna
marcinsz: Mógłby ktoś pomóc?
Mam problem z całką wymierną. Robiłem przez czesci,przez podst itp ale nic nie wychodzi.
∫ u{x4−1} {x5−5x+8}
28 cze 18:38
Trivial: | | x4−1 | | 1 | | 5x4−5 | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| ln|x5−5x+8| + c. |
| | x5−5x+8 | | 5 | | x5−5x+8 | | 5 | |
28 cze 18:43
marcinsz: ooo dzięki

oczywiscie cały czas robiłem blad rachunkowy

a wiesz może jak wyznaczyć kresy funkcji g(x)=2|x+1|−|x−1| na zbiorze (−3,2)?
28 cze 18:46
Trivial:
Rozbij na przypadki − pozbądź się modułu.
28 cze 18:50