Całka
laoud: Ludzie, pomózcie ! Mam jutro egzamin a nie wychodzi mi to zadanie

Oblicz całke: J:= ∫
2 0 max{x,x
2} dx
To obok całki 2 i zero to kresy (nie wiedziałam jak wpisać)

Oraz bez obliczania całek wskaż która z liczb
I=: ∫
0 1 P{1+sin3xdx} , K:=1 jest większa.
28 cze 18:11
Aga1.: Rozbijasz na sumę dwóch całek
Od 0 do 1 z x
Od 1 do 2 z x2.
28 cze 18:19
laoud: dzięki

ale możesz trochę jaśniej bo dalej nie czaje
28 cze 18:23
Krzysiek: w przedziale [0,1] funkcja y=x przyjmuje większe wartości od y=x2 zatem masz do policzenia
∫01 x dx
dla przedziały [1,2] : ∫12 x2 dx
28 cze 18:42
laoud: Czyli bedzie ∫
1 0 xdx=
12
∫
1 2 = −1
12
I teraz suma tych całek ? czyli −1

?
28 cze 19:27
laoud: ratunku ?
28 cze 19:43
Artur z miasta Neptuna:
Spojrz na granice calkowania drugiej calki − od kiedy calkujesz od prawej do lewej ?
28 cze 19:45
laoud: aaa ,czyli bedzie w drugiej całce 1 i 1/2 i ostateczny wynik to 2?
28 cze 20:22
Mila:
28 cze 21:57
Mila: | | 1 | | 1 | | 7 | |
∫21x2dx= |
| x3|12= |
| *(23−13)= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
28 cze 22:02