pochodne
Paulina: Proszę o pomoc:
Całka ∫ 2x / (x3 + 5) dx jest równa?
28 cze 18:06
28 cze 18:48
AS: Rozbij ułamek dany na dwa ułamki prostsze
Przyjąłem oznaczenie:
3√5 = A
| 2 x | | 1 | | 2*A | | 2 | |
| = |
| [ |
| − |
| ] |
| x3 + 5 | | 3*A | | x2 − A*x + A2 | | x + A | |
Pierwszy ułamek całkować przez podstawienie, drugi jako logarytm
28 cze 18:49
Paulina: a w prostszej wersji?
28 cze 18:50
AS: Poprawiam cały wpis − brzydka robota chochlika
Przyjąłem oznaczenie
3√5 = A
| 2*x | | 1 | | 2*(x + A) | | 2 | |
| = |
| [ |
| − |
| ] |
| x3 + 5 | | 3*A | | x2 − A*x + A2 | | x + A | |
Pierwszy ułamek całkować przez podstawienie,drugi jako logarytm
Prościej już się nie da − niestety.
28 cze 19:14
Paulina: ok dzięki
28 cze 19:17