a
Szana: Problem z całkami

Próbowałam to zrozumieć z WAlpha ale niestety głowa w tym wieku już nie ta
co kiedyś ..
28 cze 15:19
Patryk: w 3) jest ładne podstawienie
28 cze 15:25
Patryk: arctgx=t
28 cze 15:26
28 cze 15:33
rupert: 2) rozklad na ułamki proste
28 cze 15:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
| | (x−1)2 | |
√−x2 + 2x+15 = √−(x−1)2 +16 = √42 − (x−1)2 = 4 * √1− |
| = |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
∫... dx = ∫ |
| |
| ds = .... |
| | 2 | | √1−s2 | |
28 cze 15:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
skopałem wyłączenie 4 przed pierwiastek ... winno być podstawienie:
28 cze 15:39
Szana: czyli dx=1+x2dt
28 cze 15:39
Mila: 1)wyrażenie pod pierwiastkiem:
−x
2+2x+15=16−(x−1)
2
podstawienie
x−1=4t
wynik:
28 cze 15:40
Szana: bo ja rozumiem ten ten 1 tak
sprowadzić do kanonicznej obliczyć p i q −> p=1 q=2 ogóllna kanoniczna−>−1(x−1)2+2 a potem
podstawienie ... dobrze myslę ?
28 cze 15:48
rupert: Zgadza się.
28 cze 15:49
rupert: Ale lepiej na zasadzie −x2+2x+15= −(x2−2x−15)= −(x2−2x+1 −16)=−[(x−1)2−16]=16−(x−1)2
28 cze 15:54
Mila: | | 1 | | A | | B | |
2) ∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx= |
| | x(x+5) | | x | | x+3 | |
| | 1 | | A | | B | | A(x+5)+Bx | |
|
| = |
| + |
| = |
| = |
| | x(x+5) | | x | | x+3 | | x(x+5) | |
A+B=0
5A=1
| | 1 | | 1 | | dx | | 1 | | dx | |
∫ |
| dx= |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| = |
| | x(x+5) | | 5 | | x | | 5 | | x+5 | |
dokończ
28 cze 15:55
Mila: Szana, wolfram pomaga, ale nie uczy. Poczytaj w analizie o całkach, tam są przykłady z
wyjaśnieniem.
28 cze 16:00
Szana: | | B | |
Mila dlaczego w tym drugim przykładzie wyszło Ci ∫ |
| dx ? |
| | x+3 | |
28 cze 17:15
Mila: Szana to literówka, ma być:x+5, myślałam o innym przykładzie. Dobrze, że myślisz.
Coś jeszcze wyjaśnić?
Do postaci kanonicznej sprowadzaj, tak jak radzi rupert, uzupełniaj do kwadratu.
Np.
x2−6x+2=(x−3)2−32+2=(x−2)2−9+2=(x−2)2−7
28 cze 17:42
Szana: ok 2 przykłady pierwsze opanowałam dzięki wam

teraz 3 jak rozwiąże to sprawdzicie ? Dzięki Mila
28 cze 17:53
Szana: | | 2 | |
3) wynik −> |
| arctgx 2/3 zrobiłam przez podstawienie  |
| | 3 | |
28 cze 18:02
Mila: dx=(1+x
2)dt ( nie napisałaś nawiasu)
| | 2 | |
= |
| arctgx3/2+C ( miałaś inny wykładnik) |
| | 3 | |
28 cze 20:59