calkowanie - pola nad osia ox
piotrek:

interesuje mnie jak mając daną funkcję f(x) moglbym wyliczyc pola jedynie POWYŻEJ osi ox
(rysunek trochę niechlujny

chodzi mi o obszary oznaczone strzalkami). bo jak wiadomo, calka
oznaczona to roznica pol miedzy polami nad osią ox i pod osią ox
w przypadku latwcych funkcji typu sinx mozna wziac pewien przedzial calkowania i pomnozyc
n−razy
dlatego gglownie intersują mnie funkcje, dla ktorych pola nad osią są rozne podobnie jak
przedzialy calkowania
probowalem dojsc samemu , ale nie potrafię.
pomoglby ktos? bylbym bardzo wdzieczny
Artur_z_miasta_Neptuna:
Oznaczmy:
x − pole powierzchni NAD osią OX
y − pole powierzchni POD osią OX
∫f(x) dx = a
∫|f(x)| dx = b
| ⎧ | x−y = a | |
| ⎩ | x+y = b | ⇒x−a = b−x⇔2x = a+b⇒x = (a+b)/2 = 1/2(∫ (f(x) + |f(x)|) dx)
|
kwestia pozostaje czy obliczysz ∫ |f(x)| dx