Układ równań za pomocą Gaussa
CroCop: Rozwiąż następujące układy równań za pomocą eliminacji Gaussa:
x + y + 2z = 9, 2x + 4y − 3z = 1, 3x + 6y − 5z = 0
Potrzebuje wyjaśnienia jak to zrobić, gdyż nie mogę ruszyć trudniejszych przykladów, mam
problem z zerowaniem i chciałbym zobaczyć jak wygląda rozwiązane to zadanie.
28 cze 10:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_eliminacji_Gaussa
analogicznie do tego
1 1 2 | 9
2 4 −3 | 1 ∼
3 6 −5 | 0
W
2 − 2W
1
W
3 − 3W
1
1 1 2 | 9
0 2 −7 | −17 ∼
0 3 −11 | −27
W
2 *3
W
3*2
1 1 2 | 9
0 6 −21 | −51 ∼
0 6 −22 | −54
W
3 − W
2
1 1 2 | 9
0 6 −21 | −51 ∼
0 0 −1 | −3
I w zalezności od tego czy idziesz do macierzy diagonalnej, czy poprzestajesz na trójkątnej ...
to albo będziesz zerował 'w górę', albo teraz już wypisujesz:
−z = −3 ⇒ z = 3
6y − 21z = 6y − 21*3 = −51 ⇒ y =
4/
3
x+y+2z = x +
4/
3 + 6 = 9 ⇒ x =
5/
3
28 cze 10:42