27 cze 18:56
Artur z miasta Neptuna:
chłopie −−− gryzdasz gorzej niż ja
27 cze 19:15
Artur z miasta Neptuna:
| df | |
| źle wyliczona −−− (xy 2)' = y 2 // liczysz pochodną TYLKO po 'x'  |
| dx | |
27 cze 19:16
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | 4 | | 3 | | 4 | |
od kiedy 3( |
| 2x − 3 + 3 − |
| ) = |
| (2x − 3 + 3 − |
| )  |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
27 cze 19:18
27 cze 19:59
Artur z miasta Neptuna:
spojrzałes wogle na moj post −−− 19:18

bo cały czas masz ten sam błąd
27 cze 20:01
dominik: a już widzę ten błąd licznik w takim razie powinien wyglądać
2x−3+3+83
27 cze 20:15
Trivial: Mocno przekombinowane. Zaraz napiszę.
27 cze 20:32
Trivial:
| | 3x−4 | |
∫ |
| dx w granicach x ∊ [3, 4]. |
| | x2−3x+2 | |
| 3x−4 | | 3x−4 | | A | | B | |
| = |
| = |
| + |
| / * (x−1)(x−2) |
| x2−3x+2 | | (x−1)(x−2) | | x−1 | | x−2 | |
3x−4 = A(x−2) + B(x−1)
dla x = 1: 3−4 = A*(−1) → A = 1.
dla x = 2: 6−4 = B*1 → B = 2.
| | 3x−4 | |
∫ |
| dx = ln|x−1| + 2ln|x−2| + c. |
| | x2−3x+2 | |
27 cze 20:37
Trivial: Pozostało wstawić granice.
27 cze 20:39
Mila: Współczynniki ułamków prostych:
3x−4 = A(x−2) + B(x−1)
3x−4=Ax−2A+Bx−B=x(A+B)+(−2A−B)
A+B=3
−2A−B=−4 dodaję stronami
−A=−1 A=1, B=2
Dalej z wzorów podstawowych.
27 cze 22:52