całkowanie przez podstawienie
daniel: pomoże ktoś
mam taką całkę:
xsin2xdx
27 cze 16:51
konrad: a musi byc przez podstawienie?
27 cze 16:57
daniel: ma być przez podstawienie i przez części ale chciałem pierw zarzucić jedno
27 cze 16:58
Mila: ∫xsin2xdx= przez części
|x=u dv=sin2x dx|
|dx=du v=∫sin2xdx=−0.5cos2x|
=−0.5xcos2x+0,5∫cos2xdx=
=0.25sin2x+0,5xcos2x+C
27 cze 17:03
daniel: dzięki mila a możesz powiedzieć od czego zaczełaś
27 cze 17:05
Mila: x=u i dv=sin2x dx tak, jak rozpisałam i potem według wzoru:
=u*v−∫vdu
27 cze 17:11
Mila: Zgubiłam minus przy przepisywaniu
=0.25sin2x−0,5xcos2x+C
27 cze 20:34
daniel: nie rozumiem ostatniego równania
5 lip 14:34
Basia:
Mila przestawiła kolejność
= −0,5xcos2x + 0,5*0,5sin2x = 0,25sinx − 0,5x*cos2x
5 lip 14:36
Basia:
poprawka: = 0,25sin2x − 0,5x*cos2x
5 lip 14:37
Mila: Jeszcze raz po kolei.
J=∫xsin2xdx= (przez części ; wzór =uv−∫vdu)
|x=u dv=sin2x dx|
|dx=du v=∫sin2xdx=−0.5cos2x|
J =x*(−0.5cos2x)−∫(−0,5cos2x)dx=
=−0,5xcos2x+0,5∫cos2xdx=
=−0,5xcos2x+0,5*0,5sin2x+C=
=−0,5xcos2x+0,25sin2x+C=
5 lip 15:34