Homer:

Mechanika:
Mając dane równanie ruchu kobry mechanizmu korbowo−wodzikowego przedstawionego na rysunku,
| | π | |
wyznaczyć prędkość i przyspieszenie punktu C łącznika w chwili |
| s. |
| | 8 | |
Rysunek jest w uproszczeniu.
Dane: α(t)=2t rad
OA=R=1m
AC=CB=1/2AB
AB=OA
Mam początek obliczeń, ale ich nie rozumiem.
Vc=Va+Vac
x: Xc=OA*cosa+AC*cos(2π−a) (dlaczego 2π−a ? przecież żeby to "wyprostować" to równie dobrze
można by to zrobić jako AC*cosa, bo trójkąty są odpowiadające, nie rozumiem idei robienia tego
przez całe kółko.)
y: Yc=OA*sina+AC*sin(2π−a) (ta sama sytuacja.)
Najpierw tyle, później będę pytać o resztę jak rozwieję wątpliwości.
27 cze 16:32
Homer:
27 cze 17:04
Homer:
27 cze 19:35
Artur z miasta Neptuna:
także nie wiem dlaczego całe kółko
zacznijmy od tego −−− cos (2π−α) = cos α

co do sinusa : sin(2π−α) = −sin α ... i także się zgadza
ale dlaczego tak −−− nie wiem ... jak dla mnie to wizja wykladowcy
27 cze 19:55
Artur z miasta Neptuna:
Homer −−− wykladowca zapewne wyznaje zasadę rozkładu siły zaznaczając kąt 'na prawo' od wektora
siły (stąd 2π−α) ... w ten sposób nie trzeba uważać, czy rozkłady trzeba dodawać czy odejmować
(patrz Twoja sytuacja) tylko zawsze się dodaje (znaki zmienią się poprzez wlasności funkcji
trygonometrycznych)
27 cze 20:08
Artur z miasta Neptuna:
Jak ów zasada się zwie −−− mnie nie pytaj ... ale cóś takiego kiedyś widziałem u pewnego
(niezbyt ogarniętego) magistra.
27 cze 20:09
Homer: W sumie to masz rację. To przecież to samo. Głupek ze mnie trochę. Może to dlatego, że
mechanika jest moją zmorą i wmawiam sobie, że to jest tak skomplikowane, że na pewno tego nie
zrozumiem.
Dziękuję Arturze.
27 cze 20:21