Potencjał pola wektrorowego
Jasiek : Umiem sprawdzić czy potencjał istnieje ale jak go wyznaczyć ?
dla pola wektorowego f(x,y,z)=2xi +2yj+2zk
27 cze 16:21
Trivial:
f(x,y,z) = (2x, 2y, 2z)
czy f(x,y,z) = grad(u) ? tak
zgadujemy u:
u = x2 + y2 + z2 + c.
27 cze 16:26
Trivial: W bardziej skomplikowanych przypadkach jest algorytm.
27 cze 16:26
Jasiek : Dzięki. mógłbyś podać jego nazwę ?
27 cze 16:31
Trivial:
Nie wiem czy on ma jakąś specjalną nazwę. Działa tak:
| | ∂u | | ∂u | | ∂u | |
( |
| , |
| , |
| ) = (2x, 2y, 2z) |
| | ∂x | | ∂y | | ∂z | |
Czyli:
u = ∫2xdx = x
2 + φ(y,z) ← dowolna funkcja stała względem x.
Teraz
| ∂u | | ∂ | | ∂φ | |
| = |
| (x2 + φ(y,z)) = |
| =dane= 2y |
| ∂y | | ∂y | | ∂y | |
Stąd też:
φ(y,z) = ∫2ydy = y
2 + ψ(z) ← dowolna funkcja stała względem y
czyli teraz: u = x
2 + y
2 + ψ(z)
| ∂u | | ∂ | |
| = |
| (x2 + y2 + ψ(z)) = ψ'(z) =dane= 2z |
| ∂z | | ∂z | |
ψ(z) = ∫2zdz = z
2 + c.
Zatem:
u = x
2 + y
2 + z
2 + c.
27 cze 16:38
Jasiek : Wielkie dzięki !
27 cze 16:40