a
Jasiek : ∫∫∫
√x2+y2+z2dxdydz V={(x,y,z): x
2+y
2+z
2≤4, z≥0, y≥0}
narysowałem sobie to Vs wyszło mi:
0≤r≤2
Przechodząc na współrzędne sferyczne
∫∫∫
√(r sinθ cosφ)2 +(r sinθ sinφ)2+ (r cosφ)2 r
2 sinθ dθdφdr
i dalej mam problem jakoś nie mogę tego ładnie poskracać

Mógłby ktoś na to zerknąć ?
27 cze 16:09
Trivial: W współrzędnych sferycznych mamy: x2+y2+z2 = r2.
27 cze 16:10
Jasiek : Wiem dlatego r jest od 0 do 2
27 cze 16:17
Vizer: Spróbuj może z walcowych.
27 cze 16:21
Jasiek : ok
27 cze 16:22
Trivial: Jasiek, a co masz pod pierwiastkiem jak nie to, co napisałem?
27 cze 16:24
Jasiek : Nie rozumiem o co Ci chodzi

zrobiłem to tak:
x=r sin(pfi)cos(fi)
y=r sin(pfi)sin(fi)
z=r cos(fi)
jakobian : r
2sin(pfi)
podstawiłem pod x,y,z pod pierwiastkiem * jakobian i nie wiem jak to poskracać

bo w takiej
postaci to nie idzie tego liczyć, coś tam próbowałem wyciągać przed pierwiastek ale nie za
bardzo to wyszło ...
27 cze 16:30
Trivial: √x2+y2+z2 = √r2 = r, bo r≥0.
27 cze 16:31
Jasiek : Dobra zrobiłem to po swojemu
27 cze 16:38
Trivial:
po swojemu?

To, co zasugerowałem sprowadza tę całkę (przyjmując wszystkie twoje
przekształcenia za poprawne) do:
∭
√r2*r
2sinθ dθdφdr = ∭r
3sinθ dθdφdr =
zmienne niezależne =
| | 24 | | π | |
= ∫r3dr * ∫sinθdθ * ∫dφ = |
| * [−cosθ]0π/2 * |
| = 2π. |
| | 4 | | 2 | |
27 cze 16:47
Jasiek : i tak właśnie mi wyszło tylko trochę dłuższą drogą

po prostu nie znałem tej zależność
√x2+y2+z2 =
√r2
Dzięki za pomoc

Pozdrawiam!
27 cze 16:55
Jasiek : Jak by ktoś robił to zadanie to tam jest mały błąd powinno być 0≤fi≤π a nie √π{2} !
27 cze 17:13
Jasiek : | | π | |
Jak by ktoś robił to zadanie to tam jest mały błąd powinno być 0≤fi≤π a nie |
| ! |
| | 2 | |
27 cze 17:14