całeczka
marta: całka oznaczona od 0 do ∏/2 nie wiem jak te granice wpisać...
∫sin3xdx=∫1−cos2x*sinx dx |t=cosx
|dt=−sinxdx/*(−1)
|−dt=sinxdx
∫1−t2 dt=∫t2dt=1/3 t3 + C i po podstawieniu granic wychodzi mi −1/3 a wolfram mówi 2/3 gdzie
błąd?
27 cze 13:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
zgubiony
− przy podstawieniu

jak z 1−t
2 robisz t
2
27 cze 14:25
marta: 1 wywalam przed całkę i to samo z − robię
27 cze 14:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
po podstawieniu masz ∫(1−t2) * (−dt) = ∫(t2−1) dt = |
| t3 − t + C |
| | 3 | |
27 cze 14:30
marta: i wtedy wychodzi
23
27 cze 14:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
yyyy tyż:
| cos3 x | | 2 | | 1 | |
| − cos x = .... = − |
| cosx − |
| sin2xcosx |
| 3 | | 3 | | 3 | |
27 cze 14:42
marta: czyli moje podstawienie calkowicie leży?
27 cze 15:04
Mila: Twoje podstawienie dobre, ale wykonanie (zapisy ) błędne.
t=cosx , dt=
−sinxdx
| | 1 | |
=∫(1−cos2x)*sinxdx=−∫(1−t2)dt=∫(t2−1)dt= |
| cos3x−cosx |
| | 3 | |
Spr.
27 cze 16:54