oblicz
pati: Marta spłaca kredyt wysokości 5100 zł w ciągu jednego roku tj w 12 ratach. Każda kolejna rata
była niższa od poprzedniej o 50 zł. Ile wynosiła pierwsza oraz ostatnia rata spłaty?
30 kwi 16:11
pati: HELP


Wiem, że pierwsza wyniesie 700 zł, a ostatnia 150 ale nie wiem jakie mam zrobić
obliczenia... doszłam do tego rozpisując, a nie obliczając.
30 kwi 17:34
imię lub nick: S
n = 5100 n=12 r=50 (lub −50 to jest nieistotne w sumie)
wzór:
| | a1+an | |
Sn= |
| *n an=a1+(n−1)r |
| | 2 | |
po wstawieniu za a
n:
S
n={2a
1+(n−1)r}{2}*n
o ile się nigdzie nie pomyliłem
wstawiasz wyliczasz
30 kwi 17:45
30 kwi 17:46
pati: dzięki wielkie
30 kwi 18:02
pati: a1 to?
30 kwi 18:04
imię lub nick: a
1 masz obliczyć będzie to pierwsza rata lub ostatnia. zależy to od tego czy różnice weźmiesz
dodatnią czy ujemną
30 kwi 18:05
imię lub nick: jeśli czegoś nie jesteś pewna − pytaj.
30 kwi 18:08
pati:
2a1+550
5100=−−−−−−−−−−−− x 12
2
2a1 +550
5100:12 =−−−−−−−−−−−−−−
2
850=2a1 + 550
300= 2a1
a1= 150
a1 to ostatnia rata. Dobrze?
30 kwi 18:23
imię lub nick: oczywiście.
wiesz jak obliczyć a12?
30 kwi 18:27
imię lub nick: a12
30 kwi 18:27
pati: będę dodawała po 50 zł do kazdej raty aż dojdę do 12
30 kwi 18:30
imię lub nick: a12=a1+(12−1)*50
30 kwi 18:33
pati: dziękuję
30 kwi 18:36