Rachunek prawdopodobieństwa
05-23: Cześć, jak rozwiązać takie zadanie?
Zadanie.10 W sklepie prowadzącym sprzedaż AGD wśród stu lodówek trzy są wadliwe. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że klient kupując dwie lodówki kupi jedną wadliwą?
Na pewno wystarczy podstawić pod wzór jednak nie wiem jaki.
27 cze 08:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
mozna pod wzór ale nie trzeba.
Wystarczy trochę pomyśleć i rozwiązać to za pomoca prawdopodobieństw prostych.
A − zdarzenie, że NIE WYBIERZE ani jednej wadliwej lodówki
B − zdarzenie, że wybierze DWIE wadliwe lodówki
C − zdarzenie, że wybierze dokładnie jedną wadliwą lodówkę
| | 7*6 + 3*2 | |
P(C) = 1 − (P(A)+P(B)) = 1 − |
| = .... |
| | 10*9 | |
27 cze 09:17
05-23: Ok, bardzo dziękuje za pomoc.
Tylko nie do końca rozumiem rachunków.
P(A)
| | 97 | | 96 | |
Nie powinno być |
| * |
| ? |
| | 100 | | 99 | |
Bo mamy 100 lodówek i 3 są wadliwe a nie 30?
27 cze 09:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
sorki −−− spojrzałem na treść ... zobaczylem '10' więc uznalem że chodzi o 10 lodówek
27 cze 09:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
mozna tez od razu obliczyć
27 cze 09:57
tak: 97100*399+3100*9799
26 cze 12:03