Pierwiastek
Marek: Witam możecie mi wytłumaczyć dlaczego i ile wyjdzie pierwiastek z tego

Proszę o proste
wytłumaczenie z przykładami
√x2 wartość bezwględna chyba, ale jak to rozpisać
3√x3
27 cze 08:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
√x2 = |x| (wartość bezwzględna)
dlaczego?
niech x = 2
x
2 = 4 ....
√4 = 2 = x
niech x=
−2
x
2 = 4 ....
√4 = 2 =
−x
innymi słowy −−− dla x<0 nieprawdą jest że
√x2 = x

ponieważ x jest ujemny ... a
pierwiastek kwadratowy nie przyjmuje wartości ujemnych
27 cze 09:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
3√x3 = x −−−− ponieważ pierwiastek trzeciegostopnia przyjmuje warości ujemne (3√−8 = −2
oraz −23 = −8)
27 cze 09:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
powyższa zasada dotyczy dowolnego stopnia pierwiastków (parzyste stopnie pierwiastków z
wartością bezwzględną, nieparzyste stopnie pierwiastków bez)
27 cze 09:24
Trivial: Artur, 3√−8 = −2 ponieważ (−2)3 = −8.
27 cze 11:06
Ajtek:
Co nie zmienia faktu że:
−2
3=(−2)
3=−8
Pewne uogolnienie ale prawdziwe.
Witam
Artur..., Trivial 
.
27 cze 11:11
Mateusz:
A nie zgodze się

formalnie to jest tak :
−2
3= −2*2*2=−8
(−2)
3= (−2)(−2)(−2)= 8
27 cze 11:18
Trivial:
Tak, ale takie skróty to oszustwo.
Mateusz:

Policz minusy.
27 cze 11:21
Ajtek:
Obaj wiemy, że ma to zastosowanie tylko dla potęg o nieparzystym wykładniku

.
27 cze 11:28
Mateusz:
no tak

miałem dac inny przykład z (−2)
4 a z rozpędu poszło co nie trzeba
27 cze 11:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
ojjj pisałem z telefonu i nie chcialo mi sie cofac by ten nawias wstawiać
27 cze 14:34