Zadanie maturalne
Bogdan:
Zadanie maturalne z 2000 r.
Długości boków czworokąta, w który można wpisać koło i na którym można opisać
koło są równe: a, b, c, d.
Udowodnić, że pole P tego czworokąta wyraża się wzorem; P = √abcd.
30 kwi 15:38
Mickej:
skoro jest opisany to zachodzi równość
a+c=b+d czyli suma przeciwległych boków jest równa
pole wpisanego wyraża się wzorem
P=
√(p−a)(p−b)(p−c)(p−d)
gdzie p=połowie obwodu czyli
| | a+b+c+d | |
p= |
| korzystając z a+c=b+d zapiszmy p na 2 sposoby |
| | 2 | |
| | b+d+c+d | |
p= |
| =b+d podstawiając do naszego wzoru otrzymujemy |
| | 2 | |
P=
√(a+c−a)(d+b−b)(a+c−c)(b+d−d) co w ostateczności daje nam
P=
√abcd a więc wzór udowodniony
30 kwi 16:14
Mickej: na krótszy sposób niestety nie wpadłem
30 kwi 16:15
radek: tez bym tak zrobil, dobrze jest
30 kwi 16:17
Mickej: wiem że jest dobrze
30 kwi 16:20
karahiri: hoho ktos tu sie wymadrza
30 kwi 16:22
Mickej: no no chyba ty
30 kwi 16:25
karahiri: wrecz przeciwnie

ile masz lat mickej
30 kwi 16:26
Mickej: a wiesz że komuna była 20 lat temu i teraz każdy może mówić co się mu podoba

więc ja się mogę
wymądrzać a poza tym to jest zadanie maturalne to nietrudno odkryć ile mam lat
30 kwi 16:28
karahiri: hehe spoko koles jestes
30 kwi 16:29
Zenek24: Ja mam 2 latka
30 kwi 16:29
Mickej: jak jesteś dziewczyną to możemy się umówić

ale jeśli nie to przykro mi musisz się zadowolić
miłością platoniczną
30 kwi 16:31
karahiri: nie, chodzi mi o to ze polewasz z ludzi troche tutaj czasem na tym forum
30 kwi 16:32
Mickej: nie tego nie robię szanuję tych którzy tutaj się udzielają czasem tylko ktoś wpada i się
wymądrza to wtedy coś powiem ale dopiero jak ktoś nie ma pojęcia o czym mówi i stara się nam
wmówić że my nie wiemy co mówimy
30 kwi 16:34
karahiri: no wlasnie o to mi chodzi

i jest git
30 kwi 16:34