zdesperowana
Karolina: Witam,
Z politechniki śląskiej z kolosa mam zadania 2 którym nie podołałam, bardzo proszę o
rozwiązanie:
CAŁKA NIEOZNACZONA− przez części
∫exsinxdx=...
oraz
∫2x*5xdx=...
Proszę o pomoc!
26 cze 23:04
26 cze 23:12
Mila: ∫e
x*sinxdx=(...)
|ex=u dv=sinxdx, e
xdx=du, v=−cosx |
cd(.) =−e
xcosx+∫e
xcosxdx=(.. ) (kręcimy sie?) znów przez części
|ex=u dv=cosxdx, e
xdx=du,
v=sinx|
∫e
x*sinxdx=−e
xcosx+e
xsinx−
∫ex*sinxdx tę całkę przenosimy na drugą strone
2∫e
x*sinxdx=−e
xcosx+e
xsinx
| | 1 | |
∫ex*sinxdx= |
| (−excosx+exsinx) |
| | 2 | |
26 cze 23:32
Mila: ∫2x*5
xdx=
2x=u dv=5
xdx
| | 5x | | 5x | |
cd=2x* |
| −2∫ |
| dx= |
| | ln5 | | ln5 | |
| | 5x | | 5x | |
=2x* |
| −2 |
| doprowadź do najprostszej postaci |
| | ln5 | | ln25 | |
26 cze 23:47