niewymierność
Daniel: witajcie, jest ktoś w stanie objaśnić mi w jaki sposób mogę udowodnić niewymierność jakiejś
liczby ? np √3
26 cze 22:24
ICSP: załóż że jest wymierna i pokaż sprzeczność.
26 cze 22:24
Daniel: może inaczej, znalazłem na innym forum zrobione zadanie z objaśnieniem jednak pokazywanie
sprzeczności mi nie idzie, nie wiem czy mogę podać link, jednak zaryzykuję
http://www.matematyka.pl/1220.htm
Ostatni post
26 cze 22:26
Daniel: kiedy podstawione zostaje "3k" przestaje rozumieć
26 cze 22:26
Mateusz:
Załóżmy że
√3 jest wymierna wtedy istniałyby takie liczby oznaczmy je sobie np m i n że
| | m | | m | |
√3= |
| gdzie |
| jest ułamkiem nieksracalnym tzn NWD(m,n)=1 m ∊N+ i n∊N+/{1} |
| | n | | n | |
| | m | | m*m | |
kwadraty liczb dodatnich są dodatnie a wiec ( |
| )2=3 czyli |
| =3 zatem 3*n*m = |
| | n | | n*n | |
m*m i teraz coś zauwaz mianowicie ze liczba 3*n*n jest podzielna przez 3 stąd m jest podzielne
przez 3 a iloczyn m*m przez 9 jesli 9 dzieli prawą strone rownosci to dzieli i lewą zatem n*n
jest podzielne przez 3 wiec i n jest podzielne przez 3 liczby m i n dzielą się przez 3 czyli
NWD(m,n)≥3 co jest sprzeczne z załozeniem NWD(m,n)=1 zatem wniosek jest oczywisty
26 cze 22:31
Daniel: gratulację dla tego pana, pojąłem, dziękuje serdecznie,
i mały błąd się trafił "zatem 3*n*n=m*m"
26 cze 22:37
Mateusz:
Nie nie mnoze aby pozbyc sie ułamka i dostaje:
| m*m | | m*m*n*n | |
| =5 /n*n = |
| =5* n*n => 5*n*n=m*m |
| n*n | | n*n | |
26 cze 22:40
Mateusz:
sorki miała być trójka zamiast 5
26 cze 22:40
Mateusz:
ale błąd faktycznie jest

powinno być n a jest m zwracam honor
26 cze 22:46