Wielomian
jahn: Jaka liczba będzie pierwiastkiem tego wielomianu: W(x)= 4X
3+X
2−51x+36

?
I czy jest jakaś prosta metoda żeby szybko znalezc ten pierwiastek czy trzeba szukać "na
piechote"?
Proszę o pomoc
26 cze 19:19
Ajtek:
x=3 jest pierwiastkiem.
26 cze 19:39
jahn: jak to wyliczyłeś?tzn wiem chyba jak tylko czy szedłeś tak po kolei dzielnikami:
1,2,3,4,6,9,12,18,36 i podstawiałeś każda z liczb czy może jest jakaś inna szybsza metoda?
dzięki
26 cze 19:47
Ajtek:
Na piechote i na oko
26 cze 19:51
jahn: ok dzięki
26 cze 19:58
pigor: ... zauważ, że 36:4=9 i pierwiastków całkowitych szukasz wśród liczb ±1, ±3, itd,
łatwo sprawdzić, że W(3)=0 , no to tera dzielisz W(x) przez x−3 np. Horner−em i dalej
łatwo, chyba, że po mniej lub więcej próbach zauważysz (trzeba tu mieć ...

wprawę),
że np.
W(x)=4X
3+X
2−51x+36= 2x
3−6x
2+7x
2−21x+2x
3−18x−12x+36=
=2x
2(x−3)+7x(x−3)+2x(x
2−9)−12(x−3)= (x−3)(2x
2+7x+2x
2+6x−12)= (x−3)(4x
2+13x−12)=
=
(x−3) ... i dalej dla trójmianu
4x2+13x−12 pobaw się z Δ . ...
26 cze 19:59