Pochodna po y
jasiek: ile będzie wynosić pochodna po y
xeyz (z powinno być potega yz ale nie wiem jak to tu zapisac żeby jakoś wygladało)
26 cze 17:10
Krzysiek: pochodna po 'y' :
xeyz *(yz )' =xeyz *zyz−1
26 cze 17:20
kasiaaa: x3 * sin3x
26 cze 17:39
Artur z miasta Neptuna:
i co z tym x3 sin3x mamy zrobić? Podziwiać mamy?
26 cze 17:53
pigor: ... ja bym robił np. tak : niech
t=xeyz ⇒
⇒ lnt=lnx+lne
yz ⇒ lnt=lnx+y
zlne ⇒
lnt=lnx+yz i różniczkując
obustronnie ⇒
t't = 0+zy
z−1 ⇒ t' =
σtσy =
xeyz+zyz−1 . ...
26 cze 18:20