pochodne
Paulina: Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji: f(x) = 1/x2+4
26 cze 16:45
Maslanek:
| | 1 | |
f'(x)=0, kiedy x=0. Więc f(0)= |
| . |
| | 4 | |
26 cze 16:46
Paulina: hm odp mam takie:
a) x=0 min
b) x= 0 max
c) brak ekstremum
d) x= −2 max; x=2 min
26 cze 16:52
Paulina: hm odp mam takie:
a) x=0 min
b) x= 0 max
c) brak ekstremum
d) x= −2 max; x=2 min
26 cze 16:52
%25253Cb%25253EPaulina%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520hm%252520odp%252520mam%252520takie%25253A%25250Aa)%252520x%25253D0%252520min%25250Ab)%252520x%25253D%2525200%252520max%25250Ac)%252520brak%252520ekstremum%25250Ad)%252520x%25253D%252520%2525E2%252588%2525922%252520max%25253B%252520x%25253D2%252520min%25250A%25250A
26 cze 16:54
Maslanek: f'(x)<0 dla x>0
f'(x)>0 dla x<0
Czyli funkcja malejąca dla x>0 i rosnąca dla x<0.
Resztę sobie doobraź
26 cze 16:54