Równania różniczkowe
Szana: Moje być albo nie być na Polibudzie sprawdzi ktoś czy dobry mam tok myślenia
| | y+2 | |
Znajdź rozwiązanie szczególne(RS) równania y' = |
| spełniające warunek poczatkowy (WP) |
| | x−5 | |
y(0)=2
g(x) = y+2
DF: R/ {5}
Wyznaczamy rozwiązania stałe i obszary jednoznaczności rozwiązania: y+2=0 => y=−2
| | y+2 | | −2+2 | |
y'= |
| Podstawiamy y=−2 czyli −2= |
| |
| | x−5 | | x−5 | |
y= −2 dla x ∊ (−
∞,5)
y=−2 dla x∊ (5,+
∞)
Całkowanie równania
Zapisujemy w postaci różniczkowanej
Rozdzielamy zmienne
ln Iy+2I=ln Ix−5I
−1 +ln+c
Z różnowartości f. logarytmu
WP= y(0)=2=> (0,2) ∊ D4 x>−5 y>−2
Korzystamy z wart. bezwględnej dla obszaru P4
Wyliczamy wartość parametru z rachunku początkowego
c=0
RS= y =2
Krzysiek: jeżeli rozwiązanie to y=2
to czy wstawiając do równania y=2 otrzymamy równość ?
rozdzielamy zmienne zakładając, że y≠−2 (dla y=−2 mamy równość czyli jest to jedno z rozwiązań)
czyli: ln|y+2| =ln|x−5| +c
ln|y+2| =ln|x−5|+lnC =ln|C(x−5)|
|y+2|=C|x−5|