Prosze o wykonanie tego zadania
windows: Kąt α jest taki ,że cos α + sin α = 4/3 .Oblicz wartość wyrażenia | cos α − sin α |
26 cze 14:01
Patronus: | | 4 | | 4 | |
cosα + sinα = |
| => cosα = |
| − sinα |
| | 3 | | 3 | |
sin
2α + cos
2α = 1
| | 16 | | 8 | |
sin2α + |
| − |
| sinα + sin2α − 1 = 0 |*9 |
| | 9 | | 3 | |
18sin
2α + 7 − 24sinα = 0
sinα = t, t∊<−1;1>
18t
2 − 24t + 7 = 0
Δ = 576 − 504 = 72
√Δ = 6
√2
mamy dwa możliwe sinusy, wylicz teraz cosinus i podstaw do modułu...
Bo ja licząc bez kartki zaraz się gdzieś pogubię
26 cze 14:15
windows: dzięki za odpowiedź
26 cze 14:41
ICSP: | | 4 | | 16 | | 7 | |
cosα + sinα = |
| ⇒ 1 + 2sinαcosα = |
| ⇒ 2sinαcosα = |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
korzystam z tego że :
√a2 = |a| ⇒ |cosα − sinα| =
√(cosα−sinα)2
| | 7 | | 2 | |
wystarczy policzyć (cosα − sinα)2 = 1 − 2sinαcosα = 1 − |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | |
jeśli się nigdzie nie pomyliłem.
26 cze 15:14