26 cze 12:01
Krzysiek: podstawienie:
lub:
2)
√6+x−x2 =tx+
√6
26 cze 12:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
podstawienie (takie) nic nie da
| | 2x | |
trzeba podstawić s=arcsin |
| (chyba takie −−− chociaż nie jestem pewien) |
| | 5 | |
26 cze 13:23
Krzysiek: które podstawienie nic nie da?
2) trochę liczenia ale potem bardzo prosta całka wychodzi (jeżeli nie pomyliłem się w
obliczeniach)
26 cze 13:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
a drugiego w ogóle nie rozumiem .... = t
x +
√6
26 cze 13:52
Krzysiek: 1) jak dla mnie to podstawienie również rozwiązuje to zadanie...
| | 1 | |
dochodzimy do całki typu: ∫ |
| du i korzystamy z I podstawienia Eulera (lub z |
| | √u2 +a | |
gotowego wzoru)
2)(II podstawienie Eulera) podnosimy do kwadratu, '6' się skraca, dzielimy przez 'x' i
wyliczamy 'x' potem 'dx' i na końcu ten pierwiastek, wstawiamy do całki i większość się skraca
26 cze 14:00
Mila: Krzysiek , ładnie wychodzi i wcale nie ma tak dużo liczenia, są gorsze całki.Liczyłam
podstawieniem
Spróbuję drugim, aby porównać pracochłonność.( Może jutro).
26 cze 15:15