Prosze o rozwiązanie tego zadania bo niewiem wogóle jak to rozwiązać
szrek: Na płaszczyźnie dane są punkty A=(3,−2) i B=(11,4). Na prostej
o równaniu y=8x+10 znajdź punkt P, dla którego suma |AP|2+|BP|2 jest najmniejsza.
26 cze 11:58
Skipper:

I sposób:
S=(x
p−3)
2+(y
p+2)
2+(x
p−11)
2+(y
p−4)
2
S=x
p2−6x
p+9+y
p2+4y
p+4+x
p2−22x
p+121+y
p2−8y
p+16
S=2x
p2−28x
p+2y
p2−4y
p+150
... a jednocześnie
y
p=8x
p+10 ... podstawiasz ... porządkujesz ...
S będzie funkcją kwadratową zmiennej x
p ... i szukasz minimum ...
26 cze 12:21
Skipper:
II sposób
punkt P jest środkiem okręgu przechodzącego przez A i B ... zatem:
√(xp−3)2+(yp+2)2=√(xp−11)2+(yp−4)2
... a jednocześnie yp=8xp+10
26 cze 12:29
gośc: @Skipper 12:29
"punkt P jest środkiem okręgu przechodzącego przez A i B"
Nie wydaje mi się, że to jest prawda. Weź pod uwagę np. prostą przechodzącą przez p. A.
Dlaczego tak twierdzisz?
26 cze 13:04
Skipper:
masz rację ... "zaćmienie" −
26 cze 14:21
szrek: a zna ktoś jeszcze jakiś inny sposób może trochę prostszy bo ten mi się wydaje trochę trudny ?
26 cze 14:48
Mila: Nie wiem, czy łatwiejszy, ale trochę inaczej oznaczam:
P(x,y) punkt na prostej
f(x,y)=(x−11)2+(y−4)2+(x−3)3+(y+2)2 podstawiam y=8x+10
f(x)=(x−11)2+(8x+10−4)2+(x−3)2+(8x+10+2)2
f(x)=(x−11)2+(8x+6)2+(x−3)2+(8x+12)2
f(x)=
na pewno wzory skróconego mnożenia znasz doskonale, policz to podpowiem dalej.
26 cze 22:59
Mila: f(x)=130x2+260x+310
xw=−1 dla x=−1 funkcja f(x) ma najmniejszą wartość
y=8*(−1)+10=2
Szukany punkt
P=(−1,2)
26 cze 23:15
xyz: xw=−1 dla x=−1 funkcja f(x) ma najmniejszą wartość
jak to wyliczyć

?
9 kwi 12:54
pigor: ..., po prostu wyliczyć f(−1), czyli wstawić x=−1 do wzoru funkcji f i tyle . ...
9 kwi 13:38