wartość oczekiwana i prawdopodobieństwo
Ruseek: Prosiłbym o pomoc w takim zadanku

Zad 1. Gramy w szachy aż do momentu przegrania jednej partii. Przeciętnie przegrywamy raz na
pięć rozegranych partii.
a) podać rozkład przegranych partii w szachy
b) oblicz wartość oczekiwaną i odchylenie standardowe rozkładu
c) Oblicz prawdopodobieństwo wygrania za trzecim razem
26 cze 00:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) jest to rozkład geometryczny (czyli rozkład który opisuje, ze pierwszy sukces/porażka
nastąpi w k−tej próbie)
| | 4 | |
b) EX = 5 Var(X) = |
| *25 = 20 |
| | 5 | |
polecam zajrzeć do rozkładu geometrycznego i spojrzeć na wzory
26 cze 10:49
Ruseek: Dzięki wielkie
26 cze 22:47
Ruseek: Może jeszcze mógłbyś pomóc mi z takim zadankiem.
Zad. Wiedząc że funkcja gęstości zmiennej losowej x ma postać F(x)= 2x−2 dla 0<x<2>. Wyznacz
rozkład zmiennej losowej Y=2x i oblicz EY.
26 cze 22:59