25 cze 23:10
czikicziki: wyglada mi to na wzory skroconego mnozenia, ale nie jestem pewien, bo juz za pozno na myslenie
25 cze 23:28
Basia:
a = 3√√5+2 − 3√√5−2
liczymy
a3 = [ 3√√5+2 − 3√√5−2 ]3 =
[3√√5+2]3 − 33√(√5+2)2*3√√5−2 + 33√√5+2*3√(√5−2)2 − (3√√5−2)3 =
√5+2 − 33√(√5+2)(√5−2)*[ 3√√5+2 − 3√√5−2 ] − √5+2 =
4 − 33√5−4*[ 3√√5+2 − 3√√5−2 ] =
4 − 3*[ 3√√5+2 − 3√√5−2 ] = 4−3a
stąd
a3 = 4−3a
a3 + 3a − 4 = 0
a3+3a − 1 − 3 = 0
(a3−1)+3(a−1) = 0
(a−1)(a2+a+1) + 3(a−1) = 0
(a−1)(a2+a+4) = 0
a−1 = 0 lub a2+a+4 = 0 ⇔ a=1 bo a2+a+4=0 nie ma rozwiązania
25 cze 23:39
ZKS:
Lub jak kiedyś
Eta zauważyła że:
| √5 + 1 | | √5 − 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| = |
| + |
| = 1 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
25 cze 23:56
Basia:
zaakceptuję, jeżeli najpierw pierwsze dwie linijki udowodnisz
26 cze 00:05
ZKS:
Okej.
| | 1 | | 1 | |
( |
| (√5 + 1))3 = |
| (5√5 + 3 * 5 * 1 + 3 * √5 * 1 + 1) = |
| | 2 | | 8 | |
| | 1 | |
= |
| (8√5 + 16) = √5 + 2 |
| | 8 | |
26 cze 00:50
Eta:
26 cze 16:17
gutek: Dziękuję Wam bardzo za pomoc
26 cze 16:28