bardzo prosze o slowo komentarza ;)
mariusz: http://www.matematyka.pl/4038.htm
odnosnie granicy zamieszczonejk pod ty,m linkiem oraz rozwiazania dotyczacego ja mam
nastepujace pytania;
| | tan(x400−1) | | tg(t((t+1)400 −1)) | |
lim{x→1} = |
| = |
| |
| | sinx−1 | | sin(t) | |
1. skad sie wzielo to
t
| | tg(t) | | sin(t) | |
2.nastepnie, jak z zaleznosci |
| = |
| =1 mozna poprostu wyrzucic tg z |
| | t | | t | |
licznika i
sin z mianownika

pozdrawiam i z gory naprawde goraco dziekuje za pomoc
25 cze 20:53
pigor: ... nie wiem o co powyżej chodzi , więc nie będę komentował , tylko
pokażę jak ja bym to "zrobił", otóż
| | tan(x400−1) | |
limx→1 |
| = |
| | sin(x−1) | |
| | | |
= limx→1 |
| = |
| | | sin(x−1) | |
| | | (x−1)(x399+x398+...+ x1+1) | |
| |
| | | |
= limx→1 |
| *(x399+x398+...+x1+1)= |
| | | |
| | 1 | |
= limx→1 |
| *(1 399+1 398+...+1 1+1)= 1 * 400 = 400 . ... |
| | 1 | |
25 cze 22:22
pigor: ...

oczywiście w ostatniej linijce już
nie ma granicy lim
x→1 . ...
25 cze 22:24
Mila: t=x−1
x=t+1
x400=(t+1)400=(t+1)*(t+1)399= z prawa rozdzielności
=t*(t+1)399+1*(t+1)399
25 cze 22:30
Basia:
źle przepisałeś, tam tak nie jest
ułatwiamy sobie życie i robimy podstawienie
t = x−1 (aby mieć w mianowniku prosty sinus)
x→ 1 to t=x−1→ 1−1=0
t = x−1 ⇒ x = t+1
i dostajemy
| | tg(t+1)400 − 1) | |
limt→0 |
| |
| | sint | |
teraz
(t+1)
400 − 1 = (t+1−1)[(t+1)
399 + (t+1)
398+....+(t+1)+1] =
t*[ (t+1)
399 + (t+1)
398+....+(t+1)+1]
no i masz
| | tg[ t*[ (t+1)399 + (t+1)398+....+(t+1)+1]] | |
limt→0 |
| = |
| | sint | |
| | 400t*tg(400t) | | t | |
limt→0 |
| * |
| = |
| | 400t | | tsint | |
| | tg(400t) | | t | |
limt→0 [ 400* |
| * |
| = 400*1*1 = 400 |
| | 400t | | sint | |
ale znacznie prościej jest skorzystać z reguły de l'Hospitala
25 cze 22:37