Funkcja odwrotna
ixi: Wyznaczyć funkcje odwrotna oraz jej dziedzine
f(x)=sqrt(sin2x+1), dla x ∊ (0;π/2)
25 cze 20:48
ixi: up
25 cze 21:18
ewa: x∊(0, π2) ⇒ sinx∊(0,1) ⇒ (sin2x+1)∊(1,2) ⇒f(x)∊(1, √2)
Dziedziną funkcji odwrotnej f−1 będzie zbiór (1, √2).
Wyznaczymy teraz wzór:
y=√sin2x+1
y2=sin2x+1
sin2x=y2−1
sinx=√y2−1 (ujemne rozw. odrzucamy bo sinx∊(0,1) z zał.)
x=arcsin√y2−1
Zamieniamy x i y miejscami i mamy wzór funkcji odwrotnej:
Zatem f−1(x)=arcsin√x2−1 dla x∊(1, √2)
25 cze 21:21
ixi: Kocham Cię <3
25 cze 22:56