funkcje
ixi: f(x)=
−arcsinx dla x≤0
tg(x−π/2) dla x>0
Obliczyć f(−1/2), f(0), f(9π/4). Uzasadnic ze f nie jest funkcja roznowartosciowa ( parzysta/
nieparzysta) i okreslic przedzialy monotonicznosci.
Mógłby mi ktoś z tym pomóc?
25 cze 19:52
Artur z miasta Neptuna:
wartość funkcji to sam powinieneś potrafić wyznaczyć
25 cze 20:07
Artur z miasta Neptuna:
na pewno tam jest tg (x−
π/
2)
25 cze 20:09
ixi: tak, tg(x−π/2), na pewno
25 cze 20:12
ixi: z ta wartoscia, wlasciwie to nie ogarniam tylko tego f(9π/4). nie mam pojecia co to za wartosc
:<
25 cze 20:12
ixi: up
25 cze 20:30
Artur z miasta Neptuna:
| | 9π | | 9π | | π | |
f( |
| ) = tg ( |
| − |
| ) = tg (2π) = ... |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
25 cze 20:39
ixi: Dzięki.
25 cze 20:43