Rozwiąż równanie metodą algebraiczną.
ania: [x−7]−[x+6]=12
25 cze 19:42
Basia:
gdybym była złośliwa napisałabym, bez dodatkowych uwag
x−7−x−6=12
−2x = 25
x = −12,5
bo takie równanie napisałaś; nawias kwadratowy to nawias jak każdy inny
więc co tam ma naprawdę być ? pewnie |.....| czyli wartość bezwzględna ?
25 cze 19:47
Saizou : jeśli to wartość bezwzględna to licz na przedziałach:
(−∞:−6),<−6:7),<7:+∞)
25 cze 19:49
Krzysiek: Basia, akurat wtedy to byłoby równanie sprzeczne
25 cze 19:52
picia:
wlasnie x−x=0
25 cze 19:55
ania: Pomóżcie mi obliczyć przedział: x≤−6,7)
25 cze 20:03
Saizou : dla x∊<−6:7)
lx−7l=−x+7
lx+6l=x+6
zatem
−x+7−(x+6)=12
−x+7+x−6=12
1=12 sprzeczność x∊∅
25 cze 20:08
ania: W tym przedziale nie wyjdzie sprzeczność tylko x=−5,5.
25 cze 20:14
ania: A w przedziale x∊<7:+∞)?
25 cze 20:18
Saizou : tak mój błąd
−x+7−(x+6)=12
−x+7−x−6=12
−2x=11
x=−5,5 ∊<−6:7)
25 cze 20:22
Saizou : dla x∊<7:+∞)
lx−7l=x−7
lx+6l=x+6
x−7−x−6=12
−13=12 sprzeczność
25 cze 20:23
ania: A w przedziale x∊<(−∞:−6)?
25 cze 20:28
Saizou : wyjdzie sprzeczność ale już sama policz
25 cze 20:28
ania: Mam jeszcze jedno równanie do rozwiązania; |x+2|+|x|−|x−5|=18
25 cze 20:33
Saizou : analogiczne tylko będą inne przedziały
25 cze 20:37
Eta:
Odp: x= −25 , x= 11
25 cze 20:41