111
pav: proszę

16
√2
25 cze 18:38
Gustlik: Tylko kalkulatorem naukowym:
16 xy 2 √ = 50,452513838540187151753765896264
25 cze 18:41
pav: a nie idzie tego rozpisac ?
25 cze 18:42
pav: √2 = 21/2 czy cos
25 cze 18:43
Gustlik: Raczej problem. Jeżeli jesteś w szkole średniej, nawet na rozszerzeniu to nie za bardzo. Można
za pomocą matematyki wyższej, np. pochodnych funkcji oraz wzorami Taylora i Maclaurina to
obliczyć, ale to są metody ze studiów.
25 cze 18:45
Mateusz:
Lub tak:
16√2= 16{1,4, 161,41, 161,414... a najogólniej
16√2= lim 16qn
qn→√2
qn− dowolny ciąg liczb zbieżnych do granicy √2
25 cze 18:46
pav: ok dzięki
25 cze 18:47
Mateusz:
poprawka:
16√2= 161,4, 161,41, 161,414...
25 cze 18:47