Granice ciągu
Bambo : | | 2n3+4n2+ 3n | |
a) lim |
| |
| | −5n3+7n2+11 | |
x→
∞
b)
| | √n2+5−√2n2+1 | |
lim |
| |
| | √2n2+3−√2n2+2 | |
x→
∞
c)
x→
∞
25 cze 18:05
Basia:
ad.a
podziel licznik i mianownik przez n3
ad.b
pomnóż licznik i mianownik przez √2n2+3+√2n2+2
podaj wynik to zobaczymy co dalej
ad.c
to jest (n−1n+3)2n+7 ?
25 cze 18:18
Bambo : ad.c tak
25 cze 18:24
Aga1.: Wskazówka:
| n−1 | | n+3 | | 4 | | 4 | |
| = |
| − |
| =1− |
| |
| n+3 | | n+3 | | n+3 | | n+3 | |
c)
| | n−1 | | 4 | | 4 | |
( |
| )2n+7=(1− |
| )2n+7=((1− |
| )n+3)(2n+7)/(n+3)→(e−4)2 |
| | n+3 | | n+3 | | n+3 | |
26 cze 08:17