Prawdopodobieństwo
Bogdan:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
Przy okrągłym stole jest sześć numerowanych miejsc. Jest pięć osób biorących udział w imprezie.
Są trzy rodzaje runku, a naczynia do picia dwa (białe i czarne). Na ile sposobów można wznieść
toast?
25 cze 17:39
konrad: kombinatoryka, nie prawdopodobieństwo

to ja sobie pozwolę zaproponować rozwiązanie, choć i tak pewnie będzie źle
25 cze 17:53
Basia:
to chyba nie jest takie proste;
stół jest wprawdzie okrągły, ale miejsca są numerowane czyli to, że jest okrągły nie ma
praktycznie żadnego znaczenia
zakładam, że osoby są rozróżnialne
i zakładam, że numer miejsca ma znaczenie
(czyli, że co innego toast wznoszony przez A1 i B2, a co innego A2 i B3 na przykład;
osoby te same, ale siedzą na innych miejscach)
każdej z 5 osób przyporządkowuję jedno z 6 miejsc
bez powtórzeń oczywiście, ale kolejność ma znaczenie, bo skoro miejsca są numerowane to
A na 1 i B na 2 to nie to samo co B na 1 i A na 2
czyli mamy: 6*5*4*3*2 = 6! sposobów
teraz wybieram spośród 5 osób (a właściwie spośród 5 zajętych miejsc) te dwie, które będą
no i razy dwa bo {Ab, Bc} ≠{Ac, Bb}
| | | | 5! | |
to daje: 6!* | *2 = 6!* |
| *2 = 6!*4*5 = 20*6! |
| | | 2!*3! | |
tak to widzę, ale mogę się mylić (w założeniach)
25 cze 18:08
konrad: hm, a czy toast musi być tylko pomiędzy dwiema osobami?

poza tym nie uwzględniłaś trunków i naczyń
25 cze 18:17
Basia:
a faktycznie; to, że są trzy rodzajach trunku przegapiłam
to się jeszcze bardziej skomplikuje
no skoro są dwa naczynia, to rozumiem, że toast mogą wznieść tylko dwie osoby równocześnie
ponieważ mamy trzy rodzajach trunku to jeszcze trzeba pomnożyć przez 32
bo każda z dwóch wznoszących w tym momencie toast może wybrać jeden z trzech
(z powtórzeniami)
25 cze 18:23
konrad: co do tych naczyń to ja zrozumiałem tak, że jest x naczyń w dwóch kolorach i każdy może mieć
np. białe albo dwóch ma białe, trzech ma czarne
25 cze 18:31
konrad: i nie zgodziłbym się, co rozmieszczenia osób przy stole
25 cze 18:33
Basia:
autor napisał:
....trzy rodzaje trunku, a naczynia do picia dwa....
możliwe, że masz rację konradzie, ale wtedy musi być napisane, że:
Są trzy rodzaje trunku i dwa rodzaje naczyń........
A poza tym wtedy trzeba by jeszcze wiedzieć ile jest tych naczyń i jakie.
Czy tylko 5 np. 2 białe i 3 czarne, albo 4 białe i 1 czarne ?
A może 6 lub 7 w różnych konfiguracjach ?
A może 5 (lub więcej) białych i 5 (lub więcej) czarnych ?
W każdym z tych przypadków będzie inaczej.
25 cze 18:39
Basia:
jeżeli miejsca są numerowane, a ludzie rozróżnialni to
układ: A1; B2; C3; D4; E5 to co innego niż układ np. A2;B3;C4; D5;E6
ludzie siedzą tak samo, ale mają inne numerki
to już jest kwestia interpretacji i określenia czy rozróżniamy przypadki takie, że toast
wznoszą te same osoby, siedzące w tej samej konfiguracji, ale na innych miejscach
ale skoro podkreślono, że miejsca są numerowane, wydaje się, że tak należałoby myśleć
w każdym razie to jest klasyczny przykład niejednoznacznego zadania
25 cze 18:46
konrad: tzn. ja to jeszcze tak rozumiałem, że jest x białych i czarnych naczyń, przy czym każdego
koloru jest co najmniej 5 i istotne jest tylko czy dana osoba ma białe czy czarne naczynie, a
nie które. Ale to już niema co się teraz na d tym rozwodzić, bo pewnie masz rację.
25 cze 18:46
konrad: jeszcze co do tego rozmieszczenia, to wg Twojego sposobu 2 osoby można by na 3 miejscach
rozmieścić na 2! sposobów, co można łatwo sprawdzić, że jest to nieprawdą, wypisując sobie
wszystkie możliwości.
chyba, że znowu czegoś nierozumiem
25 cze 18:55
Basia:
nie na 3*2 = 3*2*1 = 3!
i tam też tak liczę: 6*5*4*3*2 = 6*5*4*3*2*1 = 6! (nie 5!)
25 cze 18:58
konrad: sorry, faktycznie
25 cze 18:59
picia: ciekawe co jest do tego picia
25 cze 19:00
Eta:
Zakąska

25 cze 19:01
Ajtek:
picia
25 cze 19:01
Ajtek:
Witam
Basia, Eta
25 cze 19:02
Eta:
Hej
Ajtek
25 cze 19:06
Basia: Witaj Ajtek !
25 cze 19:07
Basia: ale z tymi naczyniami to chyba
konrad ma rację; pewnie chodziło o to, że
przy każdym miejscu są dwa naczynia
25 cze 19:09
Ajtek:
Również w ten sposób bym zinterpretował treść zadania.
25 cze 19:10
konrad: skoro skłaniacie się do mojej wersji, to uwzględniając to co napisała wcześniej Basia, pozwolę
sobie zaproponować kolejne rozwiązanie

:
61*5
3*5
2=..
25 cze 19:19
konrad: miało być 6!
25 cze 19:19
konrad: i to przy założeniu, że wszyscy wznoszą toast
25 cze 19:21
Basia: moim zdaniem tak powinno być, tylko to słowo "okrągły" mnie gnębi
czy to miał być haczyk ?
25 cze 19:23
konrad: wiesz co, przypomniało mi się właśnie zadanie z kombinatoryki z okrągłym stołem które gdzieś
widziałem i coś mi się wydaje, że ktoś w rozwiązaniu tą "okrągłość" uwzględnił
25 cze 19:28
konrad: ale nie interesowałem się tym zadaniem więc nie wiem czy to było słuszne czy nie
25 cze 19:29
Basia:
normalnie tak, ale tu jest podkreślone, że miejsca są numerowane i to wszystko psuje
narysuję to
25 cze 19:30
Basia:

jeżeli miejsca nie są numerowane to te dwa układy niczym się nie różnią
(rysunek lewy) i wtedy się tę "okrągłość" powinno wykorzystać
jeżeli są numerowane to te już nie są te same układy
(rysunek prawy) i "okrągłość" przestaje mieć jakikolwiek wpływ na liczbę sposobów
25 cze 19:42
Basia:
Zadanie:
a)
na ile sposobów można posadzić 5 osób przy okrągłym stole, tak aby A i B
siedziały obok siebie
b)
na ile sposobów można posadzić 5 osób na ławce, tak aby A i B
siedziały obok siebie
tutaj będzie różnica, a w tamtym zadaniu nie
25 cze 19:51