pytanie
tn: czy szereg geometryczny może pojawić się maturze rozszerzonej?
25 cze 16:25
Basiek: Nie.
25 cze 16:26
ICSP: może ale w innej formie.
25 cze 16:43
Godzio: szereg nie może
25 cze 18:28
Mateusz:
A ja podpowiem tak na przyszłość że żeby sprawdzić czy coś moze się pojawić czy też nie trzeba
wejsc do aktualnego informatora maturalnego tam są wszystkie wymagania co trzeba znać a co nie

a o szeregach tam ni chu chu
25 cze 18:36
tn: czyli nie może pojawić się zadanie gdy trzeba skorzystać ze wzoru na sumę nieskończonego
szeregu?
25 cze 18:51
Godzio:
Nie
25 cze 18:52
Mateusz:
Nie nie może
25 cze 18:52
Bezimienny: Skoro nie nie może to może?
25 cze 18:59
Mateusz:
No tak drobny bład podczas zapisu skasować to
25 cze 19:04
Mateusz:
Dziękuje
25 cze 19:07
Eta:
Na zdrowie
25 cze 19:08
Godzio:
25 cze 19:10
tn: Czy aby na pewno nie ma



?
W podstawie programowej jest indeks że w konkretnych latach nie było. Zadanie mamy takie:
Mamy trójkąt równoboczny o boku a. Jego ramię jest wysokością kolejnego. I tak dalej. Należy
znaleźć sumę pól. Czy takie zadanie może pojawić się czy nie


Wydaje mi się że może

Jak to w końcu jest?
5 lip 23:36
___std_call___: I jaki aparat matematyczny z liceum miałby uczniom umożliwić rozwiązanie tego zadania?
5 lip 23:40
Basia:
myślę, że to zadanie jest niekompletne
bez liczenia wiadomo, że to będzie +∞
podejrzewam, że tam było "i tak dalej np. 5 razy
wtedy mamy zwykłą sumę skończoną (a to jest w liceum)
6 lip 00:04
Basia: Albo miało być odwrotnie.
" Jego
wysokość jest ramieniem kolejnego itd."
Wtedy będzie ciąg
a
1 = a
| | √3 | | √3 | | √3 | | 3 | |
P2 = ( |
| )2*a2* |
| = ( |
| )2*P1 = |
| *P1 |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | √3 | | √3 | | √3 | |
a3 = |
| a* |
| = ( |
| )2a |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √3 | | √3 | | √3 | | 3 | |
P3 = ( |
| )4a2* |
| = ( |
| )4*P1 = ( |
| )2*P1 |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
itd.
i jest to ciąg zbieżny
| | P1 | |
wtedy suma pól = sumie nieskończonej tego ciągu S = |
| |
| | 1−q | |
bardzo proste, ale tego nie ma w liceum
6 lip 10:29
tn: Wysokość trójkąta równobocznego o boku długości a jest bokiem drugiego trójkąta równobocznego,
a wysokość tego trójkąta jest znów bokiem trzeciego trójkąta równobocznego itd. Oblicz sumę
pól.
Ja to rozwiązałem prawidłowo. Pragnę tylko dowiedzieć się czy mogę się tego spodziewać na
maturze rozszerzonej, tj. czy obejmuje to podstawa
6 lip 11:26
AS: A ile stracisz jak się zapoznasz z tym tematem?
W głowie będzie więcej.
6 lip 11:48
Mateusz:
Właśnie nie jest to nic specjalnie trudnego a moze to zaowocować pozniej na studiach jesli
wybierzesz jakieś techiczne etc
6 lip 12:26
Basia: @tn jeżeli musisz koniecznie wiedzieć, to nie obejmuje
Jeżeli jednak Twój nauczyciel temat przerobił i takie zadanie polecił rozwiązać, to
chwała mu za to.
A jeżeli sam sobie je zadałeś i rozwiązałeś to brawo.
6 lip 12:33
pigor: ... zwłaszcza, że zainteresowany − nawet przeciętny) uczeń(nica) − zrozumie intuicyjnie , że
ten wzór nie "spadł z księżyca" , tylko np. :
| | qn−1 | |
zapewne wie , że w ciągu geometrycznym Sn=a1 |
| , q≠1 , wtedy jeśli |
| | q−1 | |
| | 0−1 | | a1 | |
|q|<1⇒ lim {n→∞}qn=0, a limn→∞ Sn=a1 |
| = |
| =[c[S . ... |
| | q−1 | | 1−q | |
6 lip 12:54