Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi.
natalia: Mam takie zadanko:
Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi y=(x−3)√x, x=1, x=4 i osią 0x.
Kompletnie nie wiem jak się zabrać za to zadanie. Wiem tyle, że bardzo tutaj pomaga rysunek.
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć KROK PO KROKU jak się robi takie zadania? Z dokładnym
wytłumaczeniem dlaczego tak, a nie inaczej?
Bardzo proszę o pomoc.
25 cze 15:28
Ef,ef: nie znam sie na krzywych
25 cze 15:33
Mila: Wykres, całka.
25 cze 15:42
Mila: x=3 miejsce zerowe w przedziale całkowania.
f(x)<0 dla x<3
f(x)≥0 dla x≥3
i to jest wskazówka.
25 cze 15:47
natalia: no to mam zrobić całke od 0 do 3(w sensie granice całkowania), z minusem, od tego odjac calke
od 0 do 1 i do tego jeszcze dodac calke od 3 do 4 ? i w kazdej calce ma byc (x−3){2}dx ?
25 cze 15:51
Mila:

Szkic sytuacji:
Masz obliczyć pole zielonego obszaru.
od 1 do 3 z minusem
3 do 4 normalnie.
Zsumować.
25 cze 16:47
Mila: ∫(x−3)
√xdx=
podstawienie:
|x=t
2 dx=2tdt |
=∫(t
2−3)*2tdt=∫(2t
4−6t
2)dt=
| | 2 | |
= |
| t5−2t3= po podstawieniu i uporządkowaniu |
| | 5 | |
25 cze 17:03
Mila: opuściłam jedno t
ma być :
=∫(t2−3)*t*2tdt=∫(2t4−6t2)dt=
25 cze 17:10
Basia:
można też bez podstawienia
∫(x−3)
√x dx = ∫x*
√x dx − 3∫
√xdx =
∫x
3/2dx − 3∫x
1/2dx =
| 2 | | 2 | |
| x3/2*(x−5) = |
| x√x(x−5) |
| 5 | | 5 | |
25 cze 17:15
Mila: Oczywiście
Basiu, wtedy nie opuściłabym niczego przy przepisywaniu . Z rozpędu zrobiłam
podstawienie, bo właśnie robię 250 całkę z funkcji niewymiernej.
Wszystko jednak ma swoje plusy i minusy.
25 cze 17:30