Oblicz P(A'⋃B)
mirek: DANE:
A,
B⊂Ω
Ciąg arytm.:
a1=P(A⋃B)
a2=?
a3=P(A)
a4=P(B)
P(A⋃B)=0,45
P(B\A)=0,3
SZUKANE:
P(A'⋃B)
Proszę o pomoc
30 kwi 14:14
mirek: A, B⊂Ω − to oczywiście dane zdarzenia losowe
30 kwi 14:15
mirek: A, B⊂Ω − to oczywiście dane zdarzenia losowe
30 kwi 14:15
mirek: Podmijam. bo znowu się natknąłem na to zadanie i nie mogę rozwiązać.
Dane są zdarzenia losowe A, B⊂Ω.
Liczby P(A∩B), P(A), P(B) są w podanej kolejności pierwszym, trzecim i czwartym wyrazem ciągu
arytmetycznego. Wiedząc, że:
P(A⋃B)=0,45 i P(B\A)=0,3, oblicz P(A'⋃B).
6 maj 19:30
mirek: Podmijam. bo znowu się natknąłem na to zadanie i nie mogę rozwiązać.
Dane są zdarzenia losowe A, B⊂Ω.
Liczby P(A∩B), P(A), P(B) są w podanej kolejności pierwszym, trzecim i czwartym wyrazem ciągu
arytmetycznego. Wiedząc, że:
P(A⋃B)=0,45 i P(B\A)=0,3, oblicz P(A'⋃B).
6 maj 19:31
mirek: Nikt nie pomoże?
Nie mam pojęcia za co się tu zabrać, a matura już we wtorek.
7 maj 13:50
Jakub: Dość trudne zadanie. No to jedziemy.
Muszę jakoś policzyć P(A'uB)
P(B') = P(ΩnB')
P(B') = P( (AuA')nB' )
P(B') = P( (AnB') u (A'nB') )
P(B') = P(AnB') u P(A'nB') − P( (AnB')n(A'nB') ) bo AnA' = ∅
P(B') = P(AnB') + P(A'nB') − 0
P(B') = 1 − P((AnB')') + 1 − P((A'nB')')
P(B') = 1 − P(A'uB) + 1 − P(AuB)
P(A'uB) = 2 − P(AuB) − P(B')
P(A'uB) = 2 − P(AuB) − (1− P(B))
P(A'uB) = 2 − P(AuB) − 1 + P(B)
P(A'uB) = 1 − 0,45 + P(B)
P(A'uB) = 0,55 + P(B) trzeba policzyć P(B)
Mamy ciąg arytmetyczny:
P(AnB), x, P(A), P(B)
Z własności ciągu arytmetycznego
2x = P(AnB) + P(A) (*)
Z własności ciągu arytmetycznego
2P(A) = x + P(B)
x = 2P(A) − P(B)
wstawiam do (*)
2(2P(A) − P(B)) = P(AnB) + P(A)
4P(A) − 2P(B) = P(AnB) + P(A) (**)
ponieważ P(B) = P((B\A)u(BnA)) = P(B\A)+P(BnA) )
P(B) = P(B\A) + P(AnB)
P(B\A) = P(B) − P(AnB)
P(AnB) = P(B) − P(B\A)
P(AnB) = P(B) − 0,3
wstawiam do (**)
4P(A) − 2P(B) = P(B) − 0,3 + P(A)
3P(A) − 3P(B) = −0,3
3(P(A)+P(B)) − 6P(B) = −0,3 (mam P(AuB) = P(A) + P(B) − P(AnB) )
3( P(AuB) + P(AnB) ) − 6P(B) = −0,3
3( 0,45 + P(B) − 0,3 ) − 6P(B) = −0,3
1,35 + 3P(B) − 0,9 − 6P(B) = −0,3
−3P(B) + 0,45 = −0,3
−3P(B) = −0,75
3P(B) = 0,75
P(B) = 0,25
Mam P(B) więc, już łatwo policzyć P(A'uB)
Skąd wytrzasnąłeś to zadanie? Takiego zadania na poziomie rozszerzonym na maturze na pewno nie
będziesz miał. Zadania z własności prawdopodobieństwa są dużo łatwiejsze. Sprawdź czy się
gdzieś nie pomyliłem.
Aha i matura z matematyki jest w środę (13 maja)
7 maj 15:53
monia: Wiadomo,żeP(A)=P(A'),P(B)=2P(B') i P(A⊂B)=0,4.ObliczP(A∪B)
29 gru 12:20
Patronus: | 13 | |
| , jeśli P(A⊂B) to jest pomyłka a miało być P(A∩B)  |
| 30 | |
29 gru 13:10
29 gru 13:14