ja obliczac ekstrema lokalne funkcji
Łukasz: Witam mam male pytanko jak krok po kroku obliczyc ekstermum lokalne takich zadan
Zadanie 23. ekstrema lokalne nastepujacych funkcji (y = y(x)):
a) x2 − 2x − 2y + y2 + 1 = 0; b) x2 − 2xy + 2y2 + 2x + 1 = 0;
c) x2 + y2 − 8x − 4y + 19 = 0; d) y3 + 2xy + x2 = 0;
e) x3 + y3 − 8xy = 0; f) (x2 + y2)2 = 2(x2 − y2).
bo nie wiem czy dobrze robie.
licze pochodne po x i y
pisze uklad rownan
f(x,y)=0
pochodna po x = 0
pochodna po y ≠ 0
wyliczam z tego ile wynosi x i y
podstawiam sprawdzajac czy pochodna po y napewno nie rowna sie 0 i podstawiam do wzoru
γ'(x)= minus 2 pochodna po x dzielone przez pochodna po y
i sprawdzam czy minimum czy maksimom
25 cze 13:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | df | |
dlaczego |
| ≠ 0  |
| | dy | |
masz rozwiązać układ wlasnie dla warunku że pochodne p[ierwszego rzędu RÓWNAJĄ sie 0
25 cze 14:32
25 cze 14:33
Łukasz: nie wiem dlaczego tak mam w zeszycie

dlatego pytam

dzieki
25 cze 14:39
Łukasz: dlatego rozna od zera bo przeciez w wzorze jest ze pochodna po y jest w mianowniku
25 cze 14:45
Łukasz: ja juz nie wiem
25 cze 14:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
hęęęęę
| | df | |
dy to nie oznacza 'pochodna po y'ku' tylko |
| oznacza 'pochodna funkcji f po zmiennej |
| | dy | |
y'
25 cze 15:07