rownanie
olkaaaa: Witam. Jaką metodą rozwiązać ten układ równań? Proszę o pomoc
x1 + 2x2 − 2x4 = 2
−x1 + x2 − x3 = 3x4 + 3
25 cze 11:55
ICSP: Najpierw sprawdź twierdzeniem kroneckera−capellego czy w ogóle ten układ posiada rozwiązanie.
25 cze 12:03
Basia:
jakąkolwiek np. eliminacji
w2+w
1
1 2 0 −2 |2
0 3 −1 −5 |5
x
3 i x
4 musi być parametrami
i masz
x
3, x
4 dowolne ∊R
3x
2 = 5+x
3+5x
4
| | x3+5x4+5 | |
x1 = 2 − 2x2+2x4 = 2 − 2 |
| +2x4 = |
| | 3 | |
| 6 − 2x3 − 10x4 −10 + 6x4 | | −2x3 − 4x4 − 4 | |
| = |
| |
| 3 | | 3 | |
25 cze 12:13