pochodna
tomek : witam mam pytanie ile będzie wynościć pochodna po X i po Y z wrażenia
bo zaponiałem
24 cze 22:40
24 cze 22:50
tomek : a dlaczego w pochodnej po X jest * −2y możesz mi to wyjaśnić

24 cze 22:57
Maslanek: y traktujemy jako stałą, czyli mamy:
| | 1 | | −2y | |
f'(x) = (y* |
| )' = (y*x−2)' = y*(−2)*x−3 = |
| . |
| | x2 | | x3 | |
24 cze 23:02
tomek : no zgadza sie niby, lecz skąd wzieło się tam *X
−3
? bo liczenie pochoobniża potęgi
prawda

? czyli do −2 jest do −3
24 cze 23:11
tomek : możesz mi tak ropisać f'
y
24 cze 23:14