Kongurencja
ja: Proszę o pomoc
1. Korzystając z własności działań na resztach i kongruencji udowodnić
14 dzieli 103n+2 − 2(−1)n
2.Znaleźć rozwiązanie układu
x= −7(mod 13)
x= 39(mod 15)
24 cze 21:39
Artur z miasta Neptuna: −7mod 13 = (13+ −7) mod13 = 6
analogicznie drugie
24 cze 21:45
Matematyk: Artur z miasta Neptuna trzeba ten układ jeszcze rozwiązać.
25 cze 10:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
a to jest układ? a faktycznie

nie zauważyłem

6 = x mod 13
9 = x mod 25
NWD(13,25) = 1
84 = x mod (13*25) = x mod 325
25 cze 10:19