WIELOMIANY
paola: Dany jest wielomian postaci x3+ax2+bx+6r, gdzie r jest róznicą ciągu arytmetycznego, którego
pierwsze trzy wyrazy są pierwiastkami tego wielomianu. Drugi wyraz ciągu jest równy 2. Oblicz
pierwiastki wielomianu.
30 kwi 13:13
Mickej: z własności ciągu masz
x
2=x
1+r czyli
x
1=x
2−r
x
3=x
2+r
a x
2=2 czyli pierwiastkami równania są
x
1=2−r
x
2=2
x
3=2+r
a=1 współczynnik przy największej potędze zapisujemy wielomian w postaci iloczyn owej
f(x)=a(x−x
1)(x−x
2)(x−x
3) podstawiasz i powinnaś wpaść co dalej
30 kwi 13:42
Krzysiek: r=0? Wszystkie pierwiastki są takie same?
30 kwi 13:53
paola: czyli ma wyjść x3+ax2+bx+6r=(x−2−r)(x−2)(x−2+r),tak?
30 kwi 14:03
paola: to co Mickey napisałeś to też do tego doszłam, a właśnie nie wiem co dalej, co z tym a i b? To
sie omija?
30 kwi 14:07
Mickej: nie nie omija tylko wyjdzie ci tak że po wymnożeniu będziesz mieć wszystko przy x tylko
zostanie ci
(2−r)(2)(2+r) czyli to jest nasz wyraz wolny który w wielomianie wynosi 6r i muszą być równe
czyli robisz taką równość
(2−r)(2)(2+r)=6r wyznaczasz r a reszta to już banał
30 kwi 14:15
paola: Świetnie, nie rozumiem,jak wszystko przy x? czyli to równanie wyżej dobrze napisałam?
30 kwi 14:17
paola: już rozumiem. Dziękuje
30 kwi 14:23
Mickej: pierwotna postać wielomianu
x3+ax2+bx+6r
po wymnożeniu postaci iloczyn owej
x3−(x1+x2+x3)x2+(x1x2+x1x2+x2x3)x−x1x2x3
czyli z tego odczytujesz że
a=(x1+x2+x3)
b=(x1x2+x1x2+x2x3)
6r=x1x2x3
gdzie pod x1 x2 x3 podstawiasz nasze wcześniej napisane cudeńka z ciągu
i wyznaczasz
30 kwi 14:25
paola: Dziękuję
30 kwi 14:39
AS nie potrafisz zrobić ?:
11 cze 17:32