matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz całkę
R0b1:
zad. Wyznacz całkę : ∫xln(x+2)dx
24 cze 20:28
Grześ:
przez części
24 cze 20:30
R0b1:
mógłby mi ktoś rozwiązać tą całkę ?
24 cze 20:50
Al Ganonim:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%E2%88%ABxln%28x%2B2%29dx
24 cze 21:27
Mila:
x+2=t x=t−2 dx=dt ∫(t−2)lntdt=∫t lntdt−2∫lnt=∫t lntdt−2(tlnt−t)= J
1
=∫t lntdt= (..) Iprzez części
1
lnt=u
dt=du
t
1
v'=t, v=∫tdt =
t
2
2
1
1
1
J
1
=
t
2
lnt−∫
t
2
*
dt=
2
2
t
1
1
1
1
=
t
2
lnt−∫
tdt=
t
2
lnt−
t
2
dt
2
2
2
4
1
1
∫(t−2)lntdt=
t
2
lnt−
t
2
dt−2tlnt+2t
2
4
podstaw za t i uporządkuj wyrażenie. Mam nadzieję, że nic nie opuściłam przepisując z kartki.
24 cze 23:04